Савиндан на парохији подбрдско- грачачкој

Објављено: 27. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1506

У вечерњим часовима уочи празника прослављања првог српског Aрхиепископа и просветитеља Саве, велики број вијерника и дјеце окупио се у храму Свете Петке Параскеве у Подбрду.

Након вечерњег богослужења, најмлађи су и ове године с посебним трудом припремили мноштво пјесама и рецитација кличући и пјевајући Светом Сави. Свеобухватна радост красила је лица свих присутних како због самог празника тако и чињенице да наша дјеца у својим срцима настављају да носе  „искру“  Светосавља не забораљвајући и ширећи своју Православну вјеру, као и чувајући своје поријекло и обичаје. Након рецитација најмлађима су подијељени поклони и уручене књижице са збиркама дјечијих пјесама Ђуре Стипановића из Подбрда.

Празник првог српског Архиепископа и просветитеља Светога Саве  свечано је прослављен у Грацима. У јутарњим часовима мноштво вијерника из села окупило се у храму Свестога Саве, са жељом да у што већем броју и на што достојанственији начин прославе своју храмовну славу и заштитника села. Свету Литургију служили су :  Протојереј Ставрофор Милош Миловановић (у пензији) и Протонамјесник Горан Травар.

Након литијског опхода, испред храма у духу саборности прочитана је молитва за умножење љубави, а послије тога свештенство и вијерни народ приступили су у црквену салу гдје је пререзан славски колач и припремљена трпеза љубави коју су честити домаћини припремили поводом храмовне славе. Посебан ужитак топлине употпунили су многобројни малишани, припремивши се рецитацијама и пјесмама посвећеним Светоме Сави.

Протонамјесник Горан Травар

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.