СЕДНИЦА УПРАВНИХ ТЕЛА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ

Објављено: 25. фебруара 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 540

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је данас 25. фебруара 2017. године У седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу одржао заједничу сединицу Епархијског савета и Епархијског управног одбора.
Претходно је у храму Светих Апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу служена Света архијерејска Литургија у којој су Епископу саслуживали чланови Епархијског савјета архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, архимандрит Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца, протојереј-ставрофор Саво Јанковић, парох рујишко-дубовички, протонамјесник Горан Травар, парох подбрдско-грачачки и епархијски ђакон Никола Перковић. Остали чланови из реда свештених лица лица су појали за пјевницом. На крају Литургије Епископ Атанасије је одржао беседу у којој је поздравио чланове Епархијског савјета и Епархијског управног одбора.
После Литургије и кратког послужења у епархијској сали Епископ Атанасије је отворио рад сједнице.
У радном делу данашњег сабрања Епископ је упознао чланове са резултатима архипастирског, духовног и матерлијално-економског рада, како Епархијског управног одбора тако и свих локалних црквених јединица Епархије. Такође, Епископ је поднео извјештај о изведеним градитељским и обновитељским дјелатностима на епархијским и црквеним објектима у парохијама и о културној и просвјетној дјелатности и изадваштву у Епархији у 2016. години. Усвојен је завршни рачун за 2016. годину и приједлог буџета за 2017. годину као и приједлози који се односе на планове за 2017. годину.
Током сједнице Епископ Атанасије и чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора су размјенили мишљења по разним тачкама дневног рада и покренули неке нове теме. Констатовано је да се број православних верника из године смањује, а да млађе популације, као и читаве породице, у потрази за послом одлазе у веће градове Републике Српске и Европе. Млади људи који остану на својим огњиштима не ступају у брачне везе и у већини случајева улазе у средњу и стару животну доб као самци. Сваком годином старосна доб вјерника је све већа, јер је склопљених бракова, а самим тим и рођене дјеце, све мање. На ове чињенице Епископ Атанасије је изнео мисао да ће у наредном периоду преко парохијских свештеника позвати самце и старије људе из њихових парохија да ступе у неки од манастира Епархије бихаћко-петровачке, како би, ако Бог да, и на тај начин оснажили и обогатили манастире Епархије бихаћко-петровачке, који би у Крајини постали уточиште и снага народу.
На крају ове радне сједнице Епископ Атанасије се захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на разумевању и подршци у вршењу архипастирске службе над народом Божијим у повереној му Епархији бихаћко-петровачкој.

Бесједа Епископа Атанасије:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.