Семинар у Тузли

Објављено: 12. марта 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 901

Од недјеље 8. марта до сриједе 11. марта т.г. у организацији Међурелигијског вијећа БиХ организован је семинар за чланове Одбора за међурелигијску сарадњу из Тузле, Жепча, Требиња и Бихаћа.

Први и последњи дан је предвиђен за долазак и одлазак учесника, а понедјељак и уторак 9. и 10. март т.г. су предвиђени за радни дио семинара и боравак у Тузли. Органзатор се побринуо за смјештај и храну у хотелу Тузла у Тузли, као и за превоз учесника семинара. Сваки од Одбора за међурелигијски дијалог броји по девет чланова испред сваке цркве и вјерске заједнице у БиХ, што укупно чини по 27 чланова по Одбору.

Радни дио семинара био је подјељен на два дијела. Првог дана у понедељак извршено је представљање реализованих активности у локалним заједницама, а затим и планирање једногодишње стратегије рада Одбора за међурелигијску сарадњу  из Тузле, Жепча, Требиња и Бихаћа. Водитељица овог дијела програма била је мр.сци. Божана Ивелић-Катава, стручна савјетница МРВ БиХ. Представљање пројекта: Мониторинг напада на вјерске објекте одржао је Г. Емир Ковачевић, стручни сарадник МРВ БиХ. У поподневним часовима Одбори за међурелигијску сарадњу су посјетили вјерске објекте у Тузли.

Сутрадан су одржана Представљања истраживањa о положају и улози жена у црквама и вјерским заједницама у БиХ. За сваку од својих вјерских заједница су говориле овим редослиједом: Мр. Сци. Ђермана Шета за Исламску заједницу; Оливера Јовановић за Српску Православну Цркву; Мр. Сци. Божана Ивелић Катава за римокатоличку Цркву и Мр. Сци. Елма Софтић Кaуниц за Јеврејску заједницу у БиХ. У вечерњим сатима је приређен забавни програм за учеснике семинара.

Парох бихаћки, Протонамјесник Далибор Ненић

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.