ШУШЊАР КОД САНСКОГ МОСТА- СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ СРБА 1941.ГОДИНЕ

Објављено: 2. августа 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1481

Илиндан се у Санском Мосту прославља са посебним поштовањем, у храму Св. ап. Петра и Павла литургијски, и на Шушњару са болом и сјећањем на све невино пострадале православне Србе и Јевреје од усташа 1941. године. Протекло је седамдесет шест година питања, ЗАШТО!
Њих више од 5,500 невино побијених и масакрираних на стратиштима у Санском Мосту, на Шушњару, у Подлугу (клаоница), у Хрустову (стара жељезничка станица), у Стараом Мајдану (Троска) и на другим многобројним мучилиштима.

Свету Архијерејску Литиргију служио је Преосвећени Владика Атанасије уз саслужење протојереја-ставрофора Петра Миловца, пароха оштролучког, протонамјесника Невена Маринковића, пароха старомајданског, протонамјесника Алена Марића, пароха санског, јереја Владимира Максимовића, пароха кључког и протођакона наше Епархије Николе Перковића. Епископ Атанасије у својој бесједи поздравио је представнике власти и присутни вјерни народ ријечима: „Драга браћо и сестре, сав наш живот је испуњен радошћу и подвигом и побједом, а ту побједу нам је дониох Христос јер је побједио смрт. Христос је пропутио живот који је пред нама, да и ми лакше ходимо њиме, да идемо без спотицања.“
Награђујући труд свештеника Епископ Атанасије одликовао је јереја Владимира Максимовића чином протонамјесника, за његов цјелокупни рад у парохији кључкој на обнављању живота и уређењу повјерене му парохије.

Након Свете Литургије Епископ Атанасије, сво свештенсво и сабрани вјерници пошли су ка Шушњару на Парастос жртвама Шушњара. Испред спомен-крста жртвама геноцида у Санском Мосту општи парастос је служио Преосвећени Владика Атанасије. Услиједила је бесјада Преосвећеног Владике Атанасија који је све присутне подсјетио на велики злочин геноцида у Санском Мосту 1941. године:“ Драга браћо и сестре, свако у својој служби пред Богом је дужан да приложи нешто… а они су приложили све што су имали, свој живот… Зато имамо задатак и ми данас у своје вријеме да приложимо себе, да се овај дан никада не заборави, да се сјећамо наших пострадалих предака на овоме мјесту али и другим мјестима српског стрдања.“- истакао је Владика Атанасије у својој Бесједи.

Након молитве уважени пјесници одржали су кратки историјски час а високе делегације Општина Оштра Лука, Приједор, Нови Град, те бројна удружења и борачке организације положили су вијенце испред спомен крста.

Дани Шушњара обиљежавају се у Општини Оштра Лука пригодним манифестацијама као што су књижевне вечери и округли сто на тему страдања на Шушњару, а уједно је Илиндан и Крсна слава ове Општине. Трпезу љубави припремио је протонамјесник Ален Марић, парох сански у парохијском дому у Санском Мосту.

Видео прилог РТРС-а: 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.