СВЕТИ ЛУКА КАО ПОЗНАНИК БОЖИЈИ ПРОСЛАВЉЕН У ДРИНИЋУ

Објављено: 1. новембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 744

Поводом Крсне славе Општине Петровац – Дринић Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је у понедељак, 31. октобра 2016. године, у храму Свете Тројице у Дринићу служио Свету Литургију. Епископу су саслуживали јереј Никола Аркула, парох буковачко-дринићки, јереј Јован Бањац, парох Парохије друге петровачке и протођакон Никола Перковић, епархијски ђакон. Литургији је присуствао велики број вјерника међу којима нарочито велики број дјеце са наставним особљем Основне школе “Дринић”.

            На крају Литургије, после благосиљања славског колача и жита, Епископ  Атанасије је одржао бесједу у којој се осврнуо на лик Светога Апостола и Јеванђелиста Луке и Светога Петра I, Митрополита и Чудотворца  Цетињског. У бесједи Епископ је истакао да “су у историји људскога рода најплодотворнији и најрадоснији људи који су живели у познанству са Богом. Један од њих је и Свети Апостол Лука који је познанство са Богом, Христово Јеванђеље и Његову науку записао у књизи Јеванђеље и оставио поколењима и историји.

“Један од таквих људи јесте и из нашега рода”, рекао је владика Атанасије, и додао, “Свети Петар I Митрополит и Чудотворац Цетињски, којега слави сва Православна Црква. Свети Петар, као познавалац и следбеник Божији, је нарочито позивао Србе на јединство и слогу. “Као поштоваоци Светога Петра, испунимо и ми овде у Дринићу и у читавој Крајини поруку Светога Петра да живимо у слози! Ако будемо сложни, без обзира на то што нас је мало, бићемо јаки и успјешни”.Такође, Епископ Атанасије у бесједи је рекао да је “обрадован посебно бројем младих људи на богослужењу, јер су млади гарант нашег трајања, и својим присуством у храму уверавају да су на правом путу”.

            После Литургије Епископ Атанасије са свештеницима је служио помен код спомен обиљежја борцима Отаџбинског рата 1991-1995. године и у молитви обухватио и пострадале током Другог светског рата 1941-1945. године, чије спомен обиљежје је у непосредној близини. У обраћању код споменика, гдје су исписана имена 252 борца из рата 1991-1995., који животе положише за живот у слободи на овим просторима, Епископ је нагласио да принесени животи подстичу на љубав према ближњима и уче нас како да ценимо сваку људску личност, као и вредности за које су они принели своје животе. Осврћући се у бесједи на страдале у Другом светском рату Епископ је додао “Свако има право на молитву, али на жалост, они безбројни из нашега рода који су пострадали године 1941., и наредних година били су осуђени да страдају и по други пут, јер им је деценијама била ускраћена молитва, као и знамење Часнога Крста које су они носили…”.

После парастоса уследила је трпеза љубави у сали ресторана “Сунце” у Дринићу, који је припремила општина Дринић на челу са актуелним начелником Драгом Ковачевићем.

            Током ручка Епископ Атанасије још једном се обратио вјерном народу захваливши и честитајући претходном Начелнику општине Дринић Драги Ковачевићу и његовим сарадницима на досадашњим резултатима у руковођењу општином, а такође и новоизабраном начелнику Дринића Милану Грбићу честитао избор и пожелео да са сарадницима оствари добре резултате у раду на општу корист Дринића и околине.

Бесједа Епископа Атанасија:

Поздравни говор Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.