СВЕТИ ВИСАРИОН САРАЈ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СВОМ РОДНОМ МАЈДАНСКОМ КРАЈУ

Објављено: 7. новембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 537

Парохија старомајданска у недјељу, 6. новембра 2016. године, у Копривни прославила је празник Светог Висариона Сараја-  Исповједника. Прије непуна три вијека (1714. г.) рођен је овај Божији угодник на подручју старомајданске парохије. Захвални Господу Богу и његовом Светом угоднику Висариону и ове  године одржан је сабор посвећен овом великом светитељу босанске крајине.

У храму Светог Деспота Стефана и Евгеније Лазаревић у Копривни Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки, Његово Преосвештенство Г. Атанасије, уз саслужење: протојереја-ставрофора Петра Миловца, пароха оштролучког, јереја Алена Марића, пароха санског, те протођакона Николе Перковића. А након Свете Литургије преломљен је и славски колач. За пјевницом су умилно појали студенти Богословског факултета и ученици Основне школе подручног одјељњеа у Копривни. А дјеца и вјерни народ приступили су Светој Тајни причешћа на крају Свете Литургије. Обраћајући се вјерном народу у пригодној бесједи, а након прочитаног Еванђеља Преосвећени владика Атанасије похвалио је лијепо пјевање дјеце и вјетра који је доносио звукове у храм, истакавши сагласје творевине у слављењу Бога. Јер су и анђели и сви Свети појали са нама данас у светоме храму у Копривни. Преосвећени Владика је између осталог нагласио ријечи прочитаног Еванђеља о васксењу сина Наинске удовице. Нагласивши да морамо бити свјесни свега што нас окружује, али некад нисмо свјесни да је Господ са нама, Животодавац, Васкрситељ… Зашто су људи тужни? Јер нису свјесни пуноће ставрности, већ само исјечака, фрагмената. А ту је сва трагедија да човјек који је доживио нешто страшно, неку бол, да сужава себе на ту бол и да је само тога свјестан. А како је човјек слабо биће то ће га скршити и сломити. А када би себе „раширили“ видјели би да је Господ јачи од смрти, као што овај вјерат данас одагна маглу-(сликовито речено) да би смо то лакше разумјели. Проширивши свој ум и срце Овај Божији угодник Св. Висарион, исто тако показујући своју љубав према билжњима Свети Висарион Сарај је свједок да се могу испунити ријечи Еванђеља о љубави. Он је испунио простор око себе својом добротом, љубављу али и жртвом за ближње своје. Тако млад са свега осамнаест година Он је знао шта хоће и опредјелио себе за вјечност, а колико је данас људи који лутају у не пронађу себе нити се опредјеле за вјечност. Останимо доследни и вјерни Богу и Његовом угоснику Светом Висариону, поручио је Владика окупљеном вјерном народу.

Парох старомајдански јереј Невен Маринковић угостио је Епископа, свештенство и драге госте у своме дому за трпезом љубави, са жељом да се и идуће године молитвено окупимо око храма у Копривни и Божијег угодника Светог Висариона.

 

 

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.