Светосавски дани у Шипову

Објављено: 28. јануара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 2126

Светосавски дани у Шипову отпочели су вечерњим Богослужењем 26. јануара 2015. Године. Исте вечери је одржана и свечана академија у част Светога Саве првога Архиепископа српскога. Грађани Шипова су показали да имају повјерења у организаторе и учеснике ове дугогодишње духовне манифестације па су се одазвали у великом броју и препунили просторије дома културе „Никола Кокошар“.

На почетку академије светосавском народу обратио се начелник општине Шипово господин Милорад Ћирко и захвалио им се што подржавају овакве духовне вечери и на тај начин показују да су досљедни својих предака.

Након њега присутне је поздравио нови старјешина храма у Шипову, протојереј-ставрофор Драган Шкалоња са ријечима: Високопречасни оци Српске Православне Цркве, уважени господине начелниче општине, уважени директори наших школа, уважени професори, наставници, учитељи, уважени родитељи, драга браћо и сестре, дјецо светосавска! Част ми је да вас поздравим у навечерје празника највећег српског Светитеља и учитеља, Светог Саве. Наш народ  и наша црква не слави овога светитеља само 27.јануара, него и сваки дан, сваки трен, и тако скоро девет вијекова што потврђујеу и ова дјеца која су са својим наставницима и вјероучитељима уприличили ову духовну академију, управо њему у част. Свети Сава, Света ријеч изговорена у овом простору, која се уз остале посебно сматра његовом земљом, а у дан који на њега нарочити подсјећа. Личност, једна од ријетких која је у стању да нас сабере без остатка, и цркву и државу, и вјеру и науку, и ученог и  простог, и ктиторе и приложнике, и оне којима се тај прилог прилаже. Поштовани светосавски народе, дођите и сутра да се заједно радујемо Светом Сави на Литургијском слављу. Да учимо своју вјеру, историју, традицију и најважније да учимо како се постаје човјек. Нека Свети Сава остане Богосвјетли свјетионик који ће нам показати пут рајске вјечности и нека нас на том путу води она заповјест коју нам остави Свети Симеон мироточиви-Стефан Немања. „Да љубите брат брата, немајући никакве мржње међу собом“! Нека вам је сретно саборовање и слава Свети Сава, на многаја љета. Амин!

Послије протиних ријечи настављен је програм академије у коме су учествовали драмске и рецитаторске секције основне школе „Немања Влатковић“ те етно група“Извор“, КУД „Никола Кокошар“и други. Сутрадан 27. јануара на Савиндан, служили су свету Литургију свештеници шиповски: протојереј- ставрофор Драган Шкалоња, протојереј-ставрофор Радослав Станковић, протојереј Љубинко Аничић и јереј Жељко Ракита.

Након Литургије свештеници су отишли у основну школу „Немања Влатковић“ и средњу школу „Петар Кочић“ да читају славу и преломе славски колач са директорима и просвјетним радницима у славу и част Светога Саве.

У сриједу 28. јануара свечано је отворена Светосавска изложба народних рукотворина, ручних радова, ликовних радова у дому културе „Никола Кокошар“која ће трајати све до краја ове седмице.

Јереј Жељко Ракита

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.