Теодорова субота у Доњој Превији

Објављено: 28. фебруара 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1130

Молитва,  пост, метаније, покајање и сви молитвено-покајни славопоји Богу током прве седмице поста, нашли су своје испуњење, потврду и смисао кроз приступање Евхаристији и сједињење са Оним Који нам једном за свагда, својом крсно-васкрсном жртвом отвори врата раја – Васкрслим Господом Исусом Христом. Баш у оваком молитвено-покајном расположењу, вјерни народ парохије превијске приступио је светим тајнама исповијести и причешћа  у Светој Литургији која је служена на Теодорову суботу 28. фебруара у храму Светог великомученика косовског кнеза Лазара у Доњој Превији. Литургију је служио протојереј-ставрофор Петар Миловановић уз саслужење протојереја Мирка Моравца, пароха превијског.

На Литургији је молитвено учествовао велики број вјерника, међу њима и велики број дјеце, од којих су скоро сви приступили Светој Чаши и у Светој тајни Причешћа примили Дарове са Трпезе Господње.

Окупљеном народу Божијем, обратио се прото Петар који их је у својој бесједи поучио о важности приступања светима тајнам исповијести и Причешћа, јер нас оне одржавају у заједници са Христом, а гдје је Христос ондје је Царство и Живот вјечни, ту је све што нам је потребно. „Потребно је да се побринете и за спасење других, не само за да водите рачуна о себи, него и о другима. Зато и све своје најближе позовите у заједницу, позовите их да приступе Светим Тајнама, како би и они као и ви данас, примајући Тијело и Крв Христову, сјединивши се са Њим, имали залог бесмртности…“  

Нека би нам Бог дао снаге да истрајемо до краја у подвизима поста и молитве и да достојно дочекамо Васкрслог Христа.

Предраг Вујић, вјероучитељ   

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.