ТРЕЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРАВОСЛАВНИХ ВОЈНИХ СВЕШТЕНИКА У ВАРШАВИ, РЕПУБЛИКА ПОЉСКА

Објављено: 26. октобра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 466

По благослову Епископа бихаћко-петровачког Г. Атанасија, представника Српске Православне Цркве при МО и ОС БиХ, а по плану рада Канцеларије православног душебрижништва, у периоду од 17. до 21. октобра 2016. године, у Варшави, Република Пољска, одржана је Трећа међународна конференција православних војних свештеника у организацији Православног ординаријата војске Пољске. У раду је узела активно учешће и делегација Православног душебрижништва у МО и ОС БиХ коју су чинили протојереј Милорад Милинковић, настојатељ канцеларије, и господин Мирослав Тодоровић, стручни савјетник.

Тема Конференције била је „Проблем миграције и рад војних капелана“. На поменуту тему предавања су држали и пречасни оци из Православног ординаријата пољске војске, из угла духовно-пастирске службе, али и представници пољске пограничне страже из свог домена.

У току Конференције, свака делегација је имала предвиђено вријеме за представљање своје службе, начина устројства, методологије рада, као и изазова који се на том путу сусрећу.

Са Конференције је послата заједничка порука о неопходности ближе сарадње и чвршће повезаности кроз Међународну асоцијацију православних војних капелана, чије оснивање ће се предложити свим помјесним Црквама на разматрање и благослов.

Љубазни домаћини су учесницима Конференције омогућили и поклоњење светињама Пољске Православне Цркве, у Бјалистокско-гдањској и Супраској епархији и на Светој гори Грабарка. У манастиру Благовјештења у Супраслу, на гробу трагично настрадалог бившег православног пољског ординарија, генерала дивизије архиепископа др Мирона (Ходаковског), служен је и помен.

У склопу представљања наших домаћина, учесници Конференције обишли су и комплекс посвећен погинулим припадницима пољске војске у мисијама изван граница Пољске, гдје су положени вијенци.

Посљедњег радног дана Конференције, као њен врхунац, служена је Света архијерејска Литургија, након које је уприличена и аудијенција код Његовог Блаженства, Митрополита варшавског и цијеле Пољске, Господина Саве. Трећа међународна конференција православних војних свештеника окупила је представнике тринаест земаља са 35 учесника.

 

Православно душебрижништво

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.