У БИХАЋУ ПРОСЛАВЉЕНЕ СВЕТЕ ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ

Објављено: 30. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 1151

Данас, 30. априла текуће 2017. године – у трећу недјељу по Христовом Васкрсењу, недјељу Св. Жена Мироносица, на дан када се наша Света Црква такође сјећа Св. Симеона Персијског и 1000 мученика пострадалих с њим, прослављена је слава Капеле Св. Жена Мироносица у Бихаћу.  Ове недјеље Црква слави спомен оних личности које су биле свједоци погреба Господа Исуса Христа и Његовог Васкрсења: Св. Јосифа праведног Ариматејца, Никодима и Св. Жена Мироносица које су пратиле Господа на Голготу, узеле учешћа у његовом погребу, а затим у недјељу врло рано отишле на гроб да помажу Његово тијело миром. Ту су Жене Мироносице биле удостојене да прве чују свједочанство о Христовом Васкрсењу од анђела, а затим им се јавио и сам Васкрсли Христос.

Свету Архијерејску Литургију у Капели Св. Жена Мироносица, уз учешће и причешће вјерног народа Бихаћа, служио је Његово Преосвештенство, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије уз саслужење пречасних: архимандрита Серафима, настојатеља Манастира Рмња, протојереја Здравка Богојевића, пароха петровачког и протођакона Николе Перковића. У бесједи Преосвећени Владика је говорио о вјери и посвећености Богу и Господу нашем Исусу Христу и позвао да, угледавши се на Св. Жене Мироносице, и ми данас више него икад, будемо храбри свједоци Христовог Васкрсења. Поштујућу друге треба да волимо своју вјеру и да се не одричемо у тешкоћама, него да следујући примјер светих, као и Св. Симеона Персијског бодримо једни друге и да свједочимо свијету истину и вјеру коју смо примили од својих предака.

На крају свете Архијерејске Литургије пререзан је славски колач и  благословено славско жито. Потом је у просторијама Духовног центра Митрополит Георгије Николајевић приређена трпеза љубави за све присутне госте и парохијане.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

 

Бесједа Епископа Атанасија: 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.