У ДРИНИЋУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ СРБА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ

Објављено: 27. маја 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 961

Са благословом Његовог преосвештенства Eпископа бихаћко-петровачког господина Атанасија, Епархија Бихаћко-петровачка Српске православне цркве и Црквене општине Дринић и Дрвар у сарадњи са Удружењем историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“ организовале су предавање на теме из историје Српског народа у Босанској Крајини и улози истакнутих крајишника у борби Срба за очување националног идентитета и културно-историјских вриједности у окупираној Босни и Херцеговини. Предавање је одржано 27. маја, са почетком у 18. 00 часова, у сали основне школе „Дринић“ у Дринићу. Предавање су одржали еминентни универзитетски професори са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, доц. др Боривоје Милошевић и доц. др Бошко М Бранковић.

Прво предавање одржао је доц. др Боривоје Милошевић на тему „Босанска Крајина у Првом свјетском рату“. Друго предавање на тему „Улога Богдана Милановића Крајишника у борби Срба за црквено-школску самоуправу у Босни и Херцеговини“, одржао је доц др Бошко М Бранковић, иначе родом петровчанин из јуначке Смољане. Оба предавача су угледни српски историчари који су Крајину почаствовали бројним научно-истраживачким радовима и опсежним и студиозним монографијама у којима су обрађивали славну, јуначку и мученичку историју Срба крајишника. Оба предавача су у својим веома опсежним и студиозним предавањима приближили и освјетлили историју Срба у Босанској крајини и њихову улогу у очувању националног идентитета, као и борби за слободу и црквено-школску самоуправу у Босни и херцеговини.

Предавању су присуствовали Његово преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки господин Атанасије са свештенством, директорица основне школе „Дринић“ госпођа Рајка Ђумић и вјерни народ из Дринића. Предавања на поменуте историјске теме, уважена господа универзитетски професори одржаће и сутра у Дрвару са почетком у 19.00 часова.  

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.