У ДРУГУ НЕДЈЕЉУ ЧАСНОГ ПОСТА ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ГРАХОВУ

Објављено: 12. марта 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 836

У другу недјељу Часног поста, на празник преподобног Прокопија Декаполита, преподобног Талалеја, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије посјетио је Грахово, гдје је служио Свету архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали парох трећи дрварски  јереј Зоран Миловац, парох лијевањски јереј Предраг Црепуља, парох граховски јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић.

                                     БЕСЈЕДА ПРОТИВ КЛЕВЕТЕ   
У својој бесједи Епископ нас је подсјетио на ријечи из Јеванђеља које трају скоро двије хиљаде година и на важност приповиједања о дјелима Господа Исуса Христа. Смисао живота апостола и оних који вјерују у Христа и који желе добро себи и овоме свијету јесте управо у приповиједању и ширењу Јеванђеља.
Епископ је такође истакао да има и оних који не желе да напуне свијет добрим, него је њихов смисао да свијет напуне злом. Један од посебних начина умножавања зла јесте клевета. Нагласио је посебно клевету преко савремене технологије, преко друштвених мрежа, кориштење интернета у негативну сврху да се људи поставе на стуб срама. Самом том клеветом врши се мобилизација људи да чине исто, да пљуну и осуде тог човјека.  Епископ се обратио и клеветницима, ма гдје и ма ко они били, и позвао их да се још једном упитају да ли је служење Сатани клеветом заиста пут који они желе и да ли клевета може да осмисли њихов живот, собзиром да ћемо, као сто каже Свети Апостол Христов Павле „сви предстати суду Христовом“, и да ће „сваки од нас дати одговор за себе“ (Рим. 14:10,12). А оне који су оклеветани Епископ је подсјетио на Христове ријечи: „Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас“ (Мт. 5:11,12), подсјећајући  да је сам Христос био попљуван и да су му се злобници наругали. Клевета је духовни рат против којег треба да се боримо разборитошћу, молитвом и добрим дјелима која представљају најсигурнију одбрану од клевате и клеветника. На самом крају обраћања Епископ Атанасије је подсјетио да се у историји цркве често дешавало да је неко за вријеме живота био попљуван и поруган, а касније су се многи отимали за њихове цјелебне мошти желећи да их цјеливају и посједују.  

Фотографија Епископа Атанасија са баком Милицом, која је потомак из породице свештеномученика Дамјана Граховског.

 

Бесједа Епископа Атанасије:

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.