У Петровцу одржана пета Светосавска Академија

Објављено: 27. фебруара 2020.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 608

На дан Светог Симеона Мироточивог оца Светог Саве, 26. фебруара 2020. године, у Дому културе у Босанском Петровцу, одржана је Пета Светосавска академија „С љубављу Светом Сави, Богу и роду“. У препуном Дому културе, многобројним Петровчанима и гостима, обратио се Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски господин Сергије, који је у својој надахнутој Светосавској бесједи поручио да је важно звати се, али и бити светосавац, светосавски ученик, светосавски наставник и професор. „Петровачки вјероучитељи и њихови ученици својом љубављу, коју су уткали у своје стихове, рецитале, пјесме и игре, показују нам да ходе Савиним стопама. Ви сте, дјецо, са вашим вјероучитељима, данас најбољи чувари Светосавског предања, чувари Крајине, чувари Светосавља. Важно је да данас, када славимо осам вијекова Цркве и када страдају наша браћа и светиње у Црној Гори, знамо да живите Светосавље, да живите светим животом и чувате светиње. Нека порука ове Академије и сабрања у част Саве и Светог Симеона буде: Не дамо светиње!“ – поручио је, између осталог у својој бесједи Епископ Сергије. Присутнима се обратио и начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић, који је честитао празник и позвао на саборност и јединство, у данима када су наша Црква и Светосавље у великим искушењима. На Светосавској академији учествовали су ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“ и Основне школе „Ахмет Хромаџић“, који су извели химну Светом Сави и неколико пригодних музичких нумера и рецитација. Петровачкој публици се представио и хор музичке школе, под диригентском палицом професорице Љиљане Милошевић. Чланови КУД „ГРМЕЧ“ из Дринића, имали су веома запажен наступ, са колом „Чачак“ и играма из Србије. На Светосавској академији премијерно је изведен музичко-сценски драмски одломак „Одлазак Светог Саве у манастир“ у извођењу чланова драмске секције ученика православне вјеронауке у Мјешовитој средњој школи Босански Петровац, те премијерно изведена пјесма „Зове Црква, зову преци“, по тексту професора православне вјеронауке Предрага Вујића. Ученици су, том приликом позвали све који могу да помогну да се ова пјесма сними у студију и публикује музички, видео спот пјесме.

Ширећи руке свима, спремни да са свима подијелимо љубав и радост Светосавља, остајемо на Савином и Симеоновом путу, волимо живот и живимо само да бисмо вољели, порука је петровачких вјероучитеља и њихових ученика, са пете Светосавске академије у Босанском Петровцу.
Академији је присуствовао и начелник општине Петровац – Дринић, Милан Грбић, те Петровачко и кључко свештенство, директори и професори средњих и основних школа из Петровца и Дринића.

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.