У Прекији код Дрваа, вјетар открио цркву

Објављено: 7. марта 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1312

У протекла два дана дрварску долину задесило је велико невријеме које је много штете направило на многим објектима , а највише је страдао храм Успења Пресвете Богородице у Прекаји.Након великог невремена кренули смо у обилазак цркава на подручју Дрвара и околних села да видимо која је колико страдала, оно што смо затекли у Прекаји потпуно нас је изненадило и ражалостило.Невријеме и оркански вјетар потпуно су скинули лимени покривач са лађе цркве, и згужвали га око звоника, а велики дио је разбацан по дворишту.Силно невријеме однијело је комаде лима и тер папир који су и на  стотину метара од храма  заустављени око надгробних споменика.

О силини олује свједоче многе раскривене куће у Прекаји, као и објекат пилане која је на путу за Прекају , а са које је исчупан кров заједно са кровном конструкцијом. Штета на храму  је огромна, треба потпуно скинути остатке лименог покривача те наново урадити изолаторске и кровнопокривачке радове.Овакво искушење које нас је задесило у часном Васкршњем посту не смије пољуљати нашу вјеру. Сада је на кушању наше смирење и трпљење, а уз молитву  и смирење можемо свако искушење пребродити па и овакво.

Позивамо све који могу помоћи да наново прекријемо храм Успења Пресвете Богородице у Прекаји да помогну, јер због временских услова не смијемо дозволити да нам  због влаге настане још већа штета.

Контакт телефон за све информације : 065 673 297, протојереј Синиша Сердар

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.