Велика Субота у манастиру Клисина

Објављено: 11. априла 2015.
Категорија: Новости
Број читања: 1204

Служењем Свете Архијерејске Литургије у манастиру Клисина молитвено је обиљежена Велика Субота. У присуству манастирског братства, Светом Литургијом началствовао је Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије, а саслуживали су му: игуман Василије (Рожић), настојатељ манастира и епархијски ђакон Никола Перковић.    
          Имајући у виду да  Велика Субота претходи празнику Васкрсења Христовог, у богослужбеној пракси Православне Цркве на овај дан, током Свете Литургије, након читања Апостола, свештеници тамне одежде замијењују свијетлим, назначавајући тиме радост коју доноси предстојећи празник. То потврђује и читање Светог Јеванђеља, у којем се говори о Васкрсењу Христовом.     
          Пригодном бесједом присутним вјерницима обратио се Епископ Атанасије, који је истакао значај Велике Суботе у историји свијета и човјека, нагласивши Христову духовну борбу, која треба да постане мотив вјерујућим хришћанима да се изборе са сопственим страстима.    
          Након богослужења, за Епископа Атанасија и све присутне вјернике братство манастира Клисина, у манастирској трпезарији, припремило је скромно послужење.    

Извор: Братство манастира Клисина 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.