Владика Атанасије служио у Доњој Превији

Објављено: 26. децембра 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 865

У Недјељу Светих Праотаца, 25. децембра 2016. године, на дан када наша Света Црква прославља Светог Спиридона епископа Тримитунског, у парохији Превијској (у општини Рибник) велика духовна радост. Вјернике у Превији, посјетио је Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије и том приликом је у храму Светог великомученика косовског кнеза Лазара у Доњој Превији служио Свету архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали протојереј Мирко Моравац, парох превијски, протонамјесник Дејан Зељкић, парох рибнички и епархијски протођакон Никола Перковић. 
У Светој Литургији су учествовали многобројни вјерници и скоро сви су приступили Светој Чаши и причестили се Тијелом и Крвљу Христовом, те се на тај начин сјединили се Творцем неба и земље и Спаситељем свијета Господом Исусом Христом.
У току Евхаристијског сабрања окупљеном народу Божијем, обратио се преосвећени Епископ Атанасије. У својој надахнутој бесједи, Преосвећени Владика је најприје похвалио труд и љубав окупљених вјерника, која је евидентна и самим њиховим доласком и окупљањем у храму Божјем Упркос веома ниским температурама и хладом времену. „Ваша вјера се препознаје и у вашем литургијском животу, а и овај дивни храм са својом љепотом и грандиозношћу свједочи вашу велику вјеру и љубав. Ваша вјера у коју сте се обукли и чији штит носите, побјеђује и хладноћу и све друге недаће. Важно је да имате план, јасан план живота и циља вашег живота. Овај храм је неко добро нацртао, пројектовао и испланирао, зато је овако лијеп и споља и изнутра. Бог је такође прије стварања свијета имао јасан план свијета и његовог циља. Зато је диван свијет и дивна творевина Божија, те се у њој огледа и љепота Божја. Ту љепоту једино може нарушити човјек погрешном употребом и одступањем од плана спасења, а то значи својим гријесима. Зато је потребно да имамо план и да знамо шта је циљ нашег живота. Наш план, наш пут, али и наш циљ је, браћо и сестре, Христос и заједница са Њим у Вјечном Царству Његовом“ – рекао је, између осталог, у својој бесједи Епископ Атанасије.
Сабрање је настављено у парохијском дому, гдје је прото Мирко са својом протиницом за епископа и свештенство припремио Трпезу љубави.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.