ЕПИСКОПИ ЈОАНИКИЈЕ И АТАНАСИЈЕ ОСВЕТИЛИ ТЕМЕЉЕ НОВОМ МАНАСТИРУ И НОВО ЦРКВЕНО ЗВОНО У КРАЈИНИ

Објављено: 28. септембра 2015.
Категорија: Аудио галерија, Новости, Фото галерија
Број читања: 7534

На Крстовдан 27.септембра 2015. године у мјесту Босански Милановац код Санског Моста а при храму Рођења Пресвете Богородице у овом мјесту освећен је новоизграђени темељ будућег конака при овом храму. Дочеком Епископа будимљанско-никшићког г.Јоаникија и Епископа бихаћко-петровачког Атанасија почела је Света Архијерејска Литургија уз саслужење више свештеника; пртојереја-ставрофора Миладина Тешановића, јереја Алена Марића и протођакона Николе Перковића. А својим појањем свечаност су уљепшали свештеници и вјерни народ појући литургијске пјесме. Морамо нагласити да је посјета Епископа Јоаникија историјски чин за ово мјесто јер је ово прва посјета једног Владике из Црне Горе Босанском Милановцу.

Након Свете Архијерејске Литургије Епископи Јоаникије и Атанасије осветили су новоподигнуте темеље конака благодарећи доброти и љубави добротвора Господина Јовице Ступара и Драгомира Крунића из Бања Луке. Вођени несебичном љубављу и жељом да својим потомцима оставе залог за вјечност одлучили су да подигну овај конак као мјесто гдје ће сваки путник намјерник пролазећи Босанским Милановцем моћи да се одмори на овом мјесту и да напоји своју душу воде живе са извора вјере Христове. Епископ Јоаникије у својој бесједи нагласио је значај данашњег празника, значај крста који обнови нашу природу, наше заједништво, који нас доводи у близину Божију… на крају своје бесједе се захвалио домаћину Епископу Атанасију на топлој и братској добродошлици као и благочестивом народу босанске Крајине.

Честитајући празник Воздвижења часног крста Епископ Атанасије нагласио је у својој бесједи да киша и магловито вријеме нису спријечиле нас да се окупимо у Светоме храму јер нас окупља знамење побједе часни Крст Господњи. Поздрављајући све присутне Епископ Атанасије захвалио се добротворима и јереју Алену Марићу што су пажљиво и марљиво радили како би једнога дана овде заживјела монашка заједница.

Након трпезе љубави испред храма, која је припремљена за све присутне званице и многобројни вјерни народ, Епископи су се упутили пут Манастира Клисине гдје их је дочекао Игуман ове Свете обитељи Василије (Рожић) са братством манастира.

Након што су обишли храм и окријепили се у конаку Манастира Клисине у послеподневним часосвима Епископи, свештенство и монаштво су обавили и освећење звона при храму Христа Спасистеља у Оштрој Луци. Звоно овоме Светом храму је дар кума Лазе Станара и његових сестара Наде и Дане који су дошли из далеке Аустралије да увеличају ово славље. Епископ Атанасије поздравио је настојања ових благочестивих људи а пре свега хришћана који су остали вјерни своме завичају. И пожелио да звук овога звона буде од помоћи и духовно оружје свима који буду слушали његов звук.

( у наставку ове репортаже можете преслушати звучне записе и бесједе Епископа)

Бесједа Епископа Јоаникија у Босанском Милановцу:

 

Бесједа Епископа Атанасија у Босанском Милановцу:

 

Бесједа Епископа Атанасија у Отрој Луци:

 

 

 

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.