Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Објављено: 14. маја 2023.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 93

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве започео је 14. маја 2023. године светом архијерејском Литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова, началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење отачаствених архијереја.

 

На крају свете саборне архијерејске Литургије, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је поручио:

 

– Браћо архијереји, браћо свештеници, драга браћо и сестре, по промислу Божјем и по благодати Духа Светог ми, архијереји Српске Православне Цркве, сабрали смо се у престоници нашој и служили свету Литургију овде, у саборном заветном храму нашег народа. Служили смо свету Литургију, како је дивно владика Игњатије рекао, да бисмо показали да је Црква сабор, заједница. Сваки сабор добија свој смисао и своју пуноћу само кроз сабор који јесте света Литургија на којој нисмо само сабрани ми људи, него смо сабрани у Христу и око Христа са свим светима и сви ми заједно.

 

Обичај и предање јесте да се епископи Цркве Христове сабирају да служе свету Литургију, али истовремено да размишљају о свим изазовима са којима се суочава и Црква као таква, али и сваки појединац тамо где се налази у свом времену и простору. Ми данас живимо и у времену и у простору који је, како се то каже, глобално село, а то значи да не постоји ништа што нас се не тиче и не постоји ништа што било где да се догоди неће доћи и до нас. И у најудаљенијем месту и најусамљенијој тачки земљиног шара допире све оно што се наизглед налази далеко и што се не тиче те тачке. Међутим, глобални свет је показао да смо и споља, а ми знамо у суштини да смо сви међусобно повезани, као и да све што чини један тиче се читаве Цркве, али се тиче и читавог људског рода. Зато се Сабор и сабира. Архијереји су, слава Богу, дошли су из читавог света, из свих крајева где их је Црква одредила и дала благослов да изграђују Тело Христово. Дошли су са својим искуством, са својим увидима, а сабрали смо се сви заједно да, уз молитву и вером у Христа, покушавајући најпре да разумемо шта је оно што се збива око нас, али и у нама, а онда вером и молитвом трудимо се и трудићемо се да дамо одговоре на изазове и на сва збивања, имајући увек у свету само један и једини циљ, а то је да сведочимо Христа распетог и васкрслог и да наша реч буде увек реч Христова, реч Јеванђеља, која ће наравно негде звучати на један начин, негде на други, неко ће на свој начин доживети, а опет неко други на другачији начин. Међутим, у Сабору и саборно, и у светој Литургији и кроз свету Литургију, увек ће бити једна и јединствена реч, јер ће бити реч Христова. Зато се Сабор сабира не да би уподобио Цркву или да би уподобио Јеванђеље Христово овом свету, него држећи се Јеванђеља и речи Христове, литургијског искуства, има за циљ и моли се Богу да оним што је вечно и што је истинито преображава свет и од света чини Цркву. Понекад ће реч Цркве зато бити наизглед опора и горка, а понекад и блага. Међутим, она ће увек бити реч Христова, а то значи увек ће бити отрежњујућа и исцељујућа.

 

На предлог Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве донео је одлуку да, на основу члана 59. Устава Српске Православне Цркве, сазове Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве у његово редовно заседање. Радни део заседања највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела Српске Православне Цркве, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и уз учешће високопреосвећене и преосвећене господе епархијских архијереја, започеће у понедељак, 15. маја 2023. године у крипти Светог великомученика кнеза Лазара храма Светог Саве на Врачару. По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од стране Светог Архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода. На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.

ИЗВОР: https://spc.rs/molitveni-pocetak-svetog-arhijerejskog-sabora/#

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.