Патријарх Порфирије се поклонио моштима Светих мученика пребиловачких и херцеговачких

Објављено: 24. септембра 2023.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 330

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је данас, 23. септембра 2023. године, у поподневним часовима српско херцеговачко село Пребиловце и у њему храм Васкрсења Господњег са криптом у којој су похрањене мошти Светих мученика пребиловачких и херцеговачких.

 

Село Пребиловци су не само свесрпски већ васељенски символ страдања и мучеништва, али и обнове и васкрсења. Током августа 1941. године усташе су извршиле незапамћен масакр над 826 од укупно 994 Срба, углавном жена, деце и стараца. Већина њих је бачена у јаму Голубинку. Тим покољем 54 српска домаћинства Пребиловаца су заувек угашена. Комунистичке власти су скривале истину о размерама злочина, забрањивале вађење костију српских жртава из јама чији су отвори 1961. године били чак и забетонирани. Почетком деведесетих година прошлог века подигнут је храм, а кости мученика извађене из јама и похрањене у крипти. Страдање пребиловачких и херцеговачких мученика тиме није окончано. Усташе су у јуну 1992. године минирали храм и крипту са моштима светих мученика.

 

Залагањем захумско-херцеговачких епископа Атанасија, Григорија и Димитрија, као и љубављу благочестивог српског народа, по пројекту др Предрага Ростића изграђен је велелепни храм Васкрсења Господњег, који је данас посетио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије са својом часном пратњом.

 

– Помолимо се Светим мученицима пребиловачким и херцеговачким да се они моле Богу за нас, да нам дају снаге да носимо свој крст, крст искушења, али искушења која су истовремено простор и пројава Благодати Божје. Помолимо се Богу да се више никада нигде и никоме не деси оно што су свети мученици ради вере своје и Крста часног претрпели – поручио је том приликом патријарх Порфирије.

ИЗВОР: СПЦ

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.