ПРЕДВАСКРШЊИ СУСРЕТ ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА СА СРПСКИМ ОФИЦИРИМА И ВОЈНИМ СВЕШТЕНИЦИМА СПЦ У ОС БиХ

Објављено: 26. априла 2016.
Категорија: Новости
Број читања: 2273

Пред Васкрс 24. априла 2016. године, у преподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, Представник Српске  Православне Цркве при Министарству одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине се сусрео у Клубу ВРС у касарни „Козара“ са српским официрима и војним свештеницима СПЦ при ОС БиХ.

Епископа су дочекали Командант касарне Бригадни генерал Господин Радован Илић, Заменик команданта Команде подршке за ресурсе Бригадни генерал Господин Гојко Кнежевић и Командант 3. пјешадијског (Република Српска) пука Бригадир Господин Недељко Копуз.  У разговору са поменутим војним представницима припадника ОС БиХ православне вјероисповијести, Епископ се детаљније упознао са актуелним темама као и проблемима унутар Оружаних снага, а које се тичу припадника ОС православне вере. Поред свакидашњих дешавања у војсци, полемисало се и о многим другим темама као што је улога војног свештеника у мировним мисијама Оружаних снага БиХ.

На овом радном састанку са војним свештеницима доминирале су теме: анализа рада у 2015. години, активности војних свештеника у 2016. години,  обиљежавање Видовдана и Крсне славе војних свештеника Светог Варнаве Хвостанског.

Његово Преосвештенство Господим Атанасије, је имао прилику да се непосредно од самих војних свештеника упозна са актуелним проблемима и питањима у вјерској служби од самих свештеника који су, свако посебно, у својим излагањима представили приоритете у рјешавању извјесних проблема у унутар својих локалних јединица.

Разговарано је о захтјеву обиљежавања појединих празника преко логистичких одсјека у војним јединицама. Разматране су и теме пастирског рада међу припадницима ОС БиХ православне вјероисповијести (предавања на теме које су предложене од стране самих војника, евхаристијска сабрања у војним капелама, исповијести и причешћивање војника).

На крају састанка владика Атанасије, духовно је поучио и савјетовао своје свештенике и  пожелио им сретан и од Бога благословен даљи рад у својим јединицама, као и највећи хришћански празник Васкрсење Христово.  

Пре ових сусрета са српским генералима и војним свештеницима Епископ Атанасије је учинио посјету духовном домаћину  Бањалучке Епархије Његовом Преосвештенству Епископу г.Јефрему.

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.