Улога религије у промовисању мира и толеранције

Објављено: 17. децембра 2014.
Категорија: Новости
Број читања: 2055

uloga-religije-u-promovisanju-mira-i-tolerancije (6)У уторак 18. новембра 2014. године Одбор за међурелигијску сарадњу (ОМС) Бихаћ, који дјелује у оквиру Међурелигијског вијећа БиХ посјетило је Босански Петровац. Том приликом, уз посјете значајнијим установама основне три конфесије у Босанском Петровцу, а поводом међународног дана толеранције који се обиљежава 16. новембра ОМС Бихаћ је организовао Јавну трибину на тему „Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ“.

У 11.00 часова ОМС је посјетио сједиште Епархије бихаћко-петровачке гдје нас је са својим свештенством дочекао и лијепо угостио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије.

Том приликом, уз атмосферу пријатног разговора, ОМС Бихаћ је Његовом Преосвештенству Г. Атанасију уручило поклон, слику са мотивима Уне и ужег језгра града Бихаћа. Око 12:30 часова ОМС је посјетило богомољу Исламске заједнице Босанског Петровца Главну градску џамију гдје нас је лијепо дочекао Главни имам Мирзет ефендија Спахић.

Такођер, и ту је ОМС уручио поклон еф. Спахићу са симболиком и надом на међусобно уважавање и миран суживот свих грађана Босне и Херцеговине без обзира на вјерско опредјељење. Иза тога ОМС Бихаћ је посјетило гробље Римокатоличке цркве у Крњеуши које стоји као подсјетник на то да су некада у овом крају живјели Хрвати Римокатолици.

Затим смо сви заједно, чланови ОМС Бихаћ и њихови гости, посјетили Сеоско домаћинство „Чардаклије“ – Врточе, општина Босански Петровац, да се уз заиста укусну храну која се ту припрема и пријатну сеоску атмосферу окријепимо и одморимо.

Поводом међународног дана толеранције ОМС Бихаћ је у Босанском Петровцу организовао Јавну трибину на тему „Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ“ с почетком у 17:00 часова. Организатора и учеснике Јавне трибине је испред општине Босански Петровац поздравио предсједавајући Општинског вијећа Босански Петровац Г. Душан Дошен. На задату тему, заиста инспиративно говорили су овим редослиједом:

Његово Преосвештенство Епископ бихаћкопетровачки Г. Атанасије,
Професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу проф. др. Изет Терзић,
Капелан у жупи „св. Анте Падованског“ у Бихаћу фра Марио Катушић.

 Предавање Епископа Атанасија

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.