Уснуо у Господу протопрезвитер-ставрофор Милош Миловановић(1946-2020)

Објављено: 7. фебруара 2020.
Категорија: Новости, Фото галерија
Број читања: 1567

Уснули у Господу слуга Божији протопрезвитер-ставрофор Милош Миловановић бивши парох подрашнички рођен је у селу Крмине општина Бања Лука 6. јула 1946. године. Основну школу завршио је у родном мјесту, одакле га Божији позив одводи у богословију светог Арсенија у Сремским Карловцима коју успјешно завршава 1968. године. По свршеном богословском образовању ступа у брачну заједницу са Даринком рођ. Бајић са којом добија два сина Радована и Предрага.
У чин ђакона рукуположио га је блаженопочивши Епископ бањалучки Андреј (Фрушић) 24. октобра 1968. године, а за свештеника након неколико дана рукоположен је руком поменутог Епископа 27. октобра 1968. године, и постављен за пароха медљанског. Са овим датумом почиње његова активна служба Цркви Божијој. Благословом Епископа бањалучког г. Јефрема у саставу чије Епархије се тада налазио и дио данашње Епархије бихаћко-петровачке, премјештен је на парохију подрашничку гдје је остао до стицања права на пензију. На позив Његовог Преосвештенства бившег Епископа бихаћко-петровачког г. Хризостома, садашњег Митрополита дабробосанског започиње и активну службу вјероучитеља у „ЈУ ОШ Вук Караџић“ у Бараћима, односно подручним школама исте у Подрашници, Подбрду и Грацима, коју врши ревносно и достојанствено до 27. августа 2001. године. На Празник Покрова Пресвете Богородице 14. октобра 2005. године, приликом храмовне славе храма у Подрашници, за своју пастирску ревност и љубав према Цркви Христовој, благословом Епископа Хризостома одликован је највишим свештеничким одликовањем, правом ношења напрсног Крста. Дугогодишње дужности пастирствовања и службе Христу Богу Којега је љубио неизмјерно разријешен је 24. априлом 2013. године
Након краће болести уснуо је у Господу овај вијерни служитељ олтара Његовог 7. фебруара 2020. године у раним јутарњим часовима на Универзитетско-Клиничком Центру Бања Лука.
Сахрана и опијело обавиће се у недјељу 9. фебруара 2020. године с почетком у 13:00ч у храму Покрова Пресвете Богородице у Трну.
Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије породици уснулог протопрезвитера-ставрофора Милоша Миловановића бившег пароха подрашничког упућује најискреније саучешће, с поруком истрајности у молитви и љубави Божијој којом је почаствовао и нас дарујући нам могућност свеопштег Васкрсења и вјечног живота у Наручју Оца Небескога у које данас путује и уснули слуга Божији свештеник Милош.

Вјечан ти спомен достојни сваког блаженства оче Милоше-Христос Васкрсе!

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.