ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА СЕРГИЈА

Објављено: 6. априла 2018.
Категорија: Новости
Број читања: 2697

ХРИСТОЉУБИВОМ СВЕШТЕНСТВУ, СВЕШТЕНОМОНАШТВУ, МОНАШТВУ, ВЈЕРНОМ НАРОДУ  ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ

Драга браћо и сестре, драга наша духовна чада,
након што смо провели четрдесет дана у посту и молитви, свакоме од нас ко се макар мало потрудио у том благословеном подвигу, живи Бог нам је открио тајну наше посрнуле људске природе. Открио нам је дакле потресну чињеницу о којој су вјековима писали многи свети оци и учитељи наше најсветије Православне Цркве, колико смо се ми људи заправо удаљили од нашег Бога-Творца, па смо накарадно завољели сâми себе и од себе начинили лажне богове.
У ове свете дане, открио нам је велики Бог нашу стару заблуду, да све што имамо у животу улажемо у себе и своје страсти и све претварамо у своје тијело, толико много да не примјећујемо своје ближње и свијет који нас окружује. Открио нам је и то, да ми људима и свијету у којем живимо, којег нам је дао лично Он наш Бог и Творац, умјесто да им послужимо у љубави и искрености како би се сви заједно уздигли до боголикости, ми их подло користимо искључиво за наше потребе и  ситне интересе. Зато, због нас сâмих, ми и овај свијет у којем живимо и господаримо, распадамо се и умиремо. Свуда око нас је жалац смрти (1 Кор 15,56) јер нам је једина нада и сва наша ревност, постало наше смртно тијело.
Свуда око нас чује се прича о тијелу. О потребама тијела. О обликовању тијела. О украшавању тијела, тетоважама, естетској хирургији, и тако даље и тако редом, све горе од горег бивајући.
А онда, без обзира на наше заблуде, велики Бог у ове дане, открива нам  нешто и о Себи. Открио нам је неизрециву тајну Његове савршене љубави и наговјестио Његов савршени план о човјеку и свијету, онда када је почео да нас избавља из канџи нашег највећег непријатеља и наше срамоте, а то је смрт.  И то све, жртвујући своје сопствено тијело!
Ако смо посјећивали наше храмове, нарочито током последњих дана Великога и часнога поста, слушали смо јеванђеља о томе како је Господ наш Исус Христос васксрсао Лазара који је четири дана мртав лежао у гробу (Јн 11, 1-46). Чули смо како је у својој слави ушао на магарету у Јерусалим и да су Га чак и дјеца  познала као Спаситеља, клицала и радовала се у Његову славу (Јн 12, 1-17). Видјели смо како Господ наш Исус Христос, који је са Оцем и Духом Светим створио небо и земљу и све видљиво и невидљиво, у свом смиреноумљу опрао ноге својим ученицима (Јн 13, 1-10). На Тајној Вечери, одслужио је прву Божанску Литургију, која се дан данас у својој основи служи у свим православним Црквама и манастирима. Чули смо онда како га је Његов ученик и апостол Јуда Искариотски издао и предао римским властима, да Га разапну и понизе (Лк 22, 47-49). Видјели смо онда на Голготи, распетог Господа и Спаса нашега Исуса Христа на Крсту, како Га пљују, муче, псују и унижавају и то они чију је дјецу до јуче, исцјељивао и васкрсавао из мртвих (Лк 23, 23-39). А све то, да би на крају устао из мртвих, и тиме нам открио посљедњу и највећу тајну нашег постојања, тј. открио нам је свој божански план, као и свим својим ученицима да ,,сваки који живи и вјерује у мене ако и умре, живјеће“ (Јн 11,25).
Зато, драга браћо и сестре, напустимо наду у наше трошно људско тијело. Немојмо од својих тијела правити светилишта и храмове. Него се задивимо и поклонимо Ономе чије најсветије Тијело је једино устало из мртвих, Господу и Спасу нашем Исусу Христу, који ће о последљој труби (1 Кор 15, 51-52) васкрснути и нас сâме.
У то име, поздрављам вас најрадоснијим поздравом : Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

 О Васкрсу 2018.
Ваш молитвеник пред васкрслим Христом,
     +Епископ бихаћко-петровачки

    

 

СЕРГИЈЕ

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.