РАДОСНИ ПРАЗНИК ЦВИЈЕТИ У ДОЛИНИ ДРВАРА

Објављено: 9. априла 2017.
Категорија: Новости
Број читања: 812

Данас на свечани и радосни празник – Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвијети, 09.04.2017. године у дрварској долини, осјети се сила васкрсне вјере и благодати Духа Светога. Празник Цвијети – празник цвјетне искрене и миомирисне вјере у  вјерницима, родитељима, који су довели своју дјецу, малене анђеле, са чистим украшеним душама, као ријека најљепшег цвијећа, да се помоле, поклоне, да приме Христа Господа у своје душе као у јеванђелској причи, поклањујући му пред Њим своје молитве умјесто цвијећа, и говорећи Господе, чуј наше уздахе и прими нас Мире –Миомирисни као своју дјецу и сачувај нас.
И ове године, као до сада, само чинећи се још јачи и испуњенији снагом вјере и самога празника, прослави се Празник Цвијети у долини дрварској у Храму Светог оца и Светог претка нашег српског родитеља Саве.
Свету Архијереску Литургију, предводио је Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко – петровачки г. Атанасије, са свештеницима који су му саслуживали: протојереји Здравко Богојевић, парох други петровачки, Саша Црљић, парох први дрварски  са епархијским протођаконом Николом Перковићем.
Празник благослови на свој начин овај данашњи дан својом љепотом и сјајем сунца, над небом долине. Буђење природе и цвркут птица, подсјти нас на ријечи тропара Лазареве суботе и цвијетне недјеље и пробуди   још већи дух вјере у свима нама:
Уверавајући нас пре Твог страдања у опште Васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је благословен Онај који долази у име Господње!
У Цркви се чула пјесма радости са пјевнице гдје су пјевали и водили појање протојереј Синиша Сердар,  парох друге парохије дрварске и јереј Зоран Миловац, парох треће парохије дрварске  уз учешће  малих и великих, дјеце као што их и сам Владика поздравља на почетку своје бесједе: “Драга дјецо, дрварчани, данас је најљепши дан, сам се велича, Сунце које нас обасјва,  са украсом вјенаца дјеце душа њихових безазлених и анђелских…“

Епископ Атанасије је у својој надахнутој бесједи истакао, величину сусрета Бога и нас, у Храму Светог Саве, сусрет  Његов са нама у нашем граду, дочек на наш начин. Сусрет у срцима, молитви, нас и предака. Владика је навео и све наше свете просторе од Косова, Србије и Босне, Крајине, има мјеста за Христа побједитеља смрти: „ Добро дошао Христе, – Осана који долази у Име Господње“.
Јединственост је данас у овом мјесту у свему, јер нас Христос јединствени окупља, све генерације, све функције, вјероучитељи, учитељи, начелник, министри овог кантона – Христос припада свима нама.
Он улази у Јерусалим да би себе дао за сваког човјека, да би му дао смисао, побједа смрти. Владика је такође навео поређење побједе неких историјских војсковођа, као што је Наполеон, у односу на Христа, који даје  конструктивну побједу и смисао насупрот деструктивности и жалости, доприноси читавом човјечанству: чуда чини,  слијепима враћа вид, Лазара Васкрсава,  …Христос побјеђује смрт браћо и сестре, а још већа побједа је Христов други долазак у слави, када ћемо стати сви пред Њега.
Христос је прави Цар и он има своје следбенике, наоружан Љубављу као својим главним оружјем , тако и наоружава и све нас, тако побјеђујемо и побјеђиваћемо: „Дјецо Христос вас највише воли, због чистоте срца, а ми старији ићићемо иза вас “ истако је Владика, притом благословивши свету Литију кроз град, гдје су најмлађи носили врбове гранчице и иконе.  
Данас је пројављено јединство и велика је радост да будемо сложни у Богу и Његовим светим врлинама, истакао је Епископ за трепезом љубави, у свештеничком дому протојереја Синише Сердара. Овој свечаности су присуствовали и представници власти, начелник Општине господин Горан Броћета, српски министри у ливањском кантону госпођа Мирјана Стојсављевић Петраковић и господин Александар Штрбац.
Радост данашњег саборовања даје наду и вјеру да ћемо сваке године имати духовне снаге да призовемо и славимо име Господње и молитвено носимо у срцу ријечи: „БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ИДЕ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ“ – Амин.

Бесједа Епископа Атанасија:

 

 

Линкови аудио фајлова који се налазе у овом чланку.